SuomeksiPå svenska
🛒
KauppaVastauksiaYhteyttäMaksuHaku sisään
KauppaVastauksiaYhteyttäMaksuHaku sisään

Suuri koriste ja boordinauha puuporteissa

Kymmenen vuotta sitten teimme pienen mestarikurssin horisonttikuvioiden käytöstä. Ja yksi pinnoista oli pienen portin ovet. Nyt päätimme uudistaa ne ja tehdä toisen visuaalisen oppitunnin taiteellisten sabluunoiden käytöstä. Alla on kuva, miltä se näytti vuonna 2012.

Tässä opetusohjelmassa on kolme pääkohtaa: miten piirretään boordinauha, mitä tehdä roikkuvien osien kanssa ja miksi sprayliima ei ole pakollinen. Sapluuna valitsimme kattomaalausten sarjasta Valtion Eremitaasista Pietarissa, Venäjällä. Koska koko on melko suuri - 85 cm korkea - säästääkseen rahaa teimme vain puolet, kun taas koko piirustus myydään sivustolla. Sabloonamme ovat uudelleenkäytettäviä, mitä me käytämme.

miltä portti näytti kauan sitten

Piirros on kestänyt 10 vuoden ajan paahtavaa aurinkoa, sadetta, ohi ajavien autojen aiheuttamaa likaa ja talvella lumikuuroja. Vaikka maali oli kaikkein tavallisin, hän kesti kaiken aika hyvin. Ajan myötä se kuitenkin menetti tuoreutensa ja kontrastinsa, ja se päätettiin vaihtaa. Tältä se näytti kymmenen vuotta maalauksen jälkeen, ja me maalasimme sen yli suurella katumuksella.

vanha piirustus 10 vuotta myöhemmin
vanha piirustus 10 vuotta myöhemmin

Halpa maali ei yleensä ole kovin läpinäkymätöntä eli melko läpinäkyvää. Siksi vanha kuvio näkyy vielä yhden kerroksen maalauksen jälkeen (oikealla). On tarpeen maalata kahdesti ja odottaa hetken aikaa, kunnes ensimmäinen kerros on kuivunut.

on parempi maalata kahdessa kerroksessa
on parempi maalata kahdessa kerroksessa

Vakiovarusteisiin kaavaimella koristeluun kuuluu kaavaimen lisäksi maali (me otimme tavallista vesipohjaista akryylimaalia), piirtotyökalu ja jotain, jolla kaavaimen voi kiinnittää pintaan. Koska piirroksesta tulee yksivärinen ja suuri, paras työkalu on vaahtomuovinen maalirulla. Voit kiinnittää sabluunan aerosoli-liimalla, mutta jopa niinkin vaikeassa tapauksessa kuin meidän tapauksessamme (suuri sabluunakuvio ja ongelma-alueet - näet alla) se on täysin vapaaehtoista. Otimme siis sen, mitä löysimme - puoliksi kuivuneen maalarinteipin jäänteet.

Mitä tarvitset stensiilin piirtämiseen
Mitä tarvitset stensiilin piirtämiseen

Kiinnitämme sabluunan maalarinteipillä. Kuten näet - muovi ei tartu lankkuihin, joissakin paikoissa sormi mahtuu sen ja pinnan väliin. Se ei ole ongelma, jos piirrät oikein - maali ei vuoda sabluunan alta ja piirroksen viivoista tulee tasaisia ja selkeitä. Käytämme vain muutamaa paperiteippiä, jotta sablooni ei putoa eikä vääntyile.

Kiinnitämme sabluunan maalarinteipillä.
Kiinnitämme sabluunan maalarinteipillä.

Ongelma numero yksi - suuret elementit sabluunan ei seiso hyvin, ne putoavat pois pinnalta. Jos portti voitaisiin asentaa vaakasuoraan, ongelmaa ei olisi. Mutta ne ovat pystysuorassa. On vain yksi vaihtoehto - ota pala teippiä ja liimaa ulos putoava osa ja maalaa sitten tahra paikalleen. Päätimme kuitenkin yrittää ilman sitä. Muovinen kaava on ohuesta koostaan huolimatta melko jäykkä. Jos sitä nojaa lautoja vasten - se pitää itsensä.

osa sabluunasta jää seinän taakse.
Keskiosa putoaa pois...
sablonia pidetään
... mutta pitää itsestään kiinni

Toisen ongelman edessä - sapluuna osoittautui porttia leveämmäksi. Miten korjata sen reuna, mihin? Vain ilmaan. Ratkaisu numero yksi on katkaista pala muovia niin, että sapluuna on pienempi kuin portin korkeus. Tässä tapauksessa tällainen ratkaisu on mahdollinen - koska kuvio ei ole lähellä reunaa. Mutta entä jos se olisi joitakin elementtejä lähellä reunaa? Siksi teemme näin: liimaamme yhden teipin palan sabluunan sisäpuolelle, taivutamme sen portin päälle ja liimaamme sen toisella teipillä. Pitää aika hyvin.

Liimaamme sabluunan sisäpuolelta.
Liimaamme sabluunan sisäpuolelta.

Sablooni on onnistuneesti kiinnitetty portin oikeaan puoliskoon. Vasemmassa alakulmassa näkyy selvästi, että vaihtoehto liimata se sisäpuolelta oli ainoa tapa kiinnittää se (toinen vaihtoehto on liimasuihke, mutta meillä ei ollut sitä), ja se toimi melko hyvin. Ja muuten, portin oikeassa puoliskossa oleva sablooni on käännetty nurinpäin - tämän näkee takapuolelle liimatusta tarrasta.

sapluuna kiinnitetään porttiin
sapluuna kiinnitetään porttiin

Sabloonauksen pääsääntö on, että telalla (tai siveltimellä tai sienellä) olevan maalin on oltava mahdollisimman vähän. Vain silloin ei ole lainkaan väliä, onko sablooni kiinni pinnassa vai roikkuuko se vapaasti, kuten meidän tapauksessamme. Jos maalia on vähän, niin sabluunan alle ei vuoda mitään. Kastamme telan maaliin ja väännämme sen pois kertakäyttölautasella.

Rullan puristaminen paperilevyä vasten.
Rullan puristaminen paperilevyä vasten.

Jos maalia ei saa puristettua hyvin ulos tai jos on epäilyksiä (joka tapauksessa on parempi tehdä niin), aloitamme maalaamisen hyvin kevyellä paineella. Ensimmäisestä kerroksesta tulee tässä tapauksessa kalpea, mutta siitä ei ole mitään syytä huoleen. Mutta jos telalla olisi liikaa maalia, se levittyy hitaasti pinnalle ja lopputulos on erinomainen. Jos piirustuksessa on suuria avoimia alueita, on parempi aloittaa maalaus tällaisista kohdista.

Ensimmäinen maalikerros on hyvin vaalea
Ensimmäinen maalikerros on hyvin vaalea

Jos haluat saada aikaan täyteläisemmän värin tai tasaisemman värityksen, sinun ei missään tapauksessa pidä kerätä enemmän maalia telalle tai siveltimelle. Voit maalata hyvin yli käymällä saman kohdan läpi useita kertoja - tämä on ainoa tapa tehdä se. Näin väristä tulee tasainen, eikä maalia pääse sabluunan alle.

Toinen läpikäynti samassa paikassa - väri on tasainen.
Toinen läpikäynti samassa paikassa - väri on tasainen.

Olemme saavuttaneet ongelma-alueen - jossa suuri osa kaavaimesta on kiinnitetty vain toiselle puolelle ja pohjaan. Tämän seurauksena se pyrkii putoamaan ensimmäisellä mahdollisella kerralla. Tämän estämiseksi voit käyttää liimasuihketta (se olisi täysin välttämätöntä, jos maalaat kattoon), kiinnittää tämän osan pienellä palalla maalarinteippiä (sitten sinun piti korjata tämä kohta koko piirroksen valmistumisen jälkeen) tai tehdä kuten me teimme - rullaa rullaa tässä kohtaa paljon varovaisemmin ja aina alhaalta ylöspäin, ikään kuin rullaisit putoavan osan paikalleen.

Maalaamme pudotusosan
Maalaamme pudotusosan

Boordiksen viimeistely. Valitsemamme kaavan pohja on toistuva kuvio, jota voidaan jatkaa yhä pidemmälle. Portti, johon maalaamme, on paljon leveämpi kuin kaava, ja jatkamme alimmaista koristetta kapeana boordinauhana portin alaosaa pitkin. Tätä varten siirretään sabluunaa entisestään ja yhdistetään jo piirretyt kuvion elementit täsmälleen samoihin elementteihin boordin reunalla.

Boordikuvion kohdistus
Boordikuvion kohdistus

Tältä näyttää boordinauhan toinen toisto. Emme käytä kaavan yläosaa, vaan maalaamme vain alaosaan. Ennen sabluunan ripustamista kannattaa odottaa 10-15 minuuttia, kunnes sen päällä oleva maali kuivuu (no, tai pestä maali pois, mutta se on vaikeampaa ja pidempää ison sabluunan kohdalla), jotta alla oleva maalattu pinta ei tahriintuisi.

Maalattu boordin toinen toisto
Maalattu boordin toinen toisto

Kirjaimellisesti yksi elementti puuttui kuvion portin lehden päähän. Siksi siirretään sabluunaa hieman, eikä sitä edes kiinnitetä teipillä - toinen pitää kiinni, toinen viimeistelee nopeasti puuttuvan elementin.

Boordinauhan viimeisen palan maalaaminen
Boordinauhan viimeisen palan maalaaminen

Portin toisella sivulla on peilikuvio. Kun tilaat verkossa, kaava koostuu molemmista puolikkaista. Teimme kuitenkin vain yhden itsellemme, joten toinen osa on piirrettävä sabluunalla nurinpäin käännettynä. Maalasimme sapluuna tällä puolella pari minuuttia sitten, ja maali saattaa olla märkää - sinun täytyy varmistaa, että maali on tarpeeksi kuiva, jotta se ei tahraa porttia.

Maalin kuivumisen tarkistaminen
Maalin kuivumisen tarkistaminen

Siellä, missä maalia oli vähän, se kuivui nopeasti. Ja missä kerros on paksu - siellä maali pysyy nestemäisenä pitkään ja voit puhdistaa tällaiset paikat lautasliinalla. Vaihtoehtoisesti, jos kaava on pieni, tämän maalin voi pestä pois vedellä. Mutta suuren kaavan kanssa tämä ei ole kätevää.

Pyyhi maali pois paperipyyhkeellä
Pyyhi maali pois paperipyyhkeellä

Ripustamme sabluunan vasempaan portinlehteen ja yhdistämme sen jo piirrettyyn puolikkaaseen. Kaikki on samanlaista. Kiinnitämme sen samalla tavalla. Huomaamme kuitenkin, että hevosen roikkuvan osan tilanne on huonontunut - nyt siinä on paljon maalia ja siitä on tullut raskas. Nyt tämä osa ei enää pysy pystysuorassa itsestään ja roikkuu toivottomasti. Asialle on tehtävä jotakin.

Osa sabluunasta alkoi roikkua paljon...
Osa sabluunasta alkoi roikkua paljon...

Tässä on tuo paikka, jossa on roikkuva osa. Se voidaan kiinnittää teipillä tai käyttää liimasuihketta - mutta me teemme sen helpommin ja pidämme vain kädellä kiinni tästä osasta, kun rulla lähestyy sitä. Ja tämä menetelmä toimii loistavasti.

Pidämme roikkuvaa osaa käsin
Pidämme roikkuvaa osaa käsin

Piirrä tähän portinlehteen alareunaan rajaus samalla tavalla kuin oikeaan puoliskoon. Sovita reunuksen toistot yhteen kuvion uloimpien elementtien kanssa. Jos et pysty täsmälleen täsmäämään, se ei ole ongelma suurissa rajoissa - tärkeintä on, että silloin et maalaa yli sitä osaa sabluunasta, joka on sijoitettu jo piirretyn koristeen päälle.

Piirrä boordinauha portin alaosaan
Piirrä boordinauha portin alaosaan

Ja tässä se on - tulos. Ei voida sanoa, että sitä olisi odotettu kauan, sillä koko prosessi kesti puoli kuuden jälkeen illalla puoli kuudelta varttia vaille seitsemään - neljäkymmentäviisi minuuttia. Olisimme voineet tehdä sen vieläkin nopeammin, jos meidän ei olisi tarvinnut odottaa maalin kuivumista ennen sabluunan kääntämistä.

portit lähikuvassa
portit lähikuvassa

Ja tältä porttimme näyttää nyt tien toiselta puolelta, mukaan lukien alareuna. Puutteista ehkä vain se, että raja ei osoittautunut portin alareunan suuntaiseksi. Emme ajatelleet tätä aluksi, olisi ollut parempi kohdistaa kaava ei pystysuoraan vaan vaakasuoraan. Mutta tässä paikassa tie kulkee rinteessä, joten reunasta tuli täydellinen suhteessa horisonttiin.

Tulos etäältä
Tulos etäältä

Kuten olemme toistuvasti todenneet, uudelleenkäytettävän sabluunan etuna on myös se, että se voidaan säilyttää pois, jos piirustus heikkenee ajan mittaan, palaa loppuun, likaantuu, vandalismia - voit ottaa sabluunan uudelleen ja uudistaa kuvion niin, että se on jälleen kuin uusi. Näin me teemme, edes pesemättä sablonia maalista.

Poistamme sabluunan takaisin putkeen
Poistamme sabluunan takaisin putkeen

Siinä kaikki! Jos sinulla on kysyttävää, vastaamme mielellämme.


© 2006-2024 Suunnittelu: Natali M.
Koodauksen: Aleks K.; Sisältöä: Konsta A.