SuomeksiPå svenska
🛒
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in

Bårdsmönster på träportar med stencil

För tio år sedan gjorde vi en måttlig masterclass om användningen av horisontschabloner. En av ytorna var dörrarna till en liten port. Nu bestämde vi oss för att förnya dem och göra ytterligare en visuell lektion om användningen av konstnärliga stenciler. Nedan finns ett foto av hur det såg ut 2012.

Det finns tre huvudpunkter i den här handledningen: hur man ritar en bård, vad man ska göra med hängande delar och varför häftspray inte är obligatoriskt. Schablon valde vi från en serie takmålningar från det statliga Eremitaget i S:t Petersburg, Ryssland. Eftersom storleken är ganska stor - 85 cm i höjd - gjorde vi bara hälften för att spara pengar, medan hela teckningen säljs på webbplatsen.. Våra stenciler är återanvändbara, vilket är vad vi använder.

hur porten såg ut för länge sedan

I tio år har teckningen stått emot brännande sol, regn, smuts från förbipasserande bilar och snödrivor på vintern. Även om färgen var den mest ordinära har han stått emot allt ganska bra. Med tiden förlorade den dock sin fräschör och kontrast, och det beslutades att den skulle förändras. Så här såg den ut tio år efter målningen, och vi målar över den med stor ånger.

gammal teckning 10 år senare
gammal teckning 10 år senare

Billig färg är vanligtvis inte särskilt täckande - det vill säga ganska genomskinlig. Därför syns det gamla mönstret fortfarande igenom efter att ha målat i ett lager (till höger). Det är nödvändigt att måla två gånger och efter ett tag vänta tills det första lagret torkar.

Det är bättre att måla i två lager.
Det är bättre att måla i två lager.

En standarduppsättning för att dekorera med en stencil är själva stencilen, färg (vi använde den vanliga vattenbaserade akrylfärgen), ett ritverktyg och något för att fästa stencilen på ytan. Eftersom teckningen kommer att vara enfärgad och stor är det bästa verktyget en skumfärgvals. Du kan fästa stencilen med aerosollim, men även i ett så svårt fall som vårt (en stor stencil och problemområden - du kommer att se nedan) är det helt frivilligt. Så vi tog vad vi hittade - resterna av den halvtorkade maskeringstejpen.

vad du behöver för stencilling
vad du behöver för stencilling

Vi fäster stencilen med hjälp av maskeringstejp. Som du kan se - plasten fäster inte på plankorna, på vissa ställen kan du få in fingret mellan den och ytan. Det är inget problem om du ritar korrekt - färgen läcker inte under schablonen och linjerna i ritningen blir jämna och tydliga. Vi använder bara några få bitar papperstape så att stencilen inte faller ner och inte förvrängs.

Vi fäster stencilen med hjälp av maskeringstejp.
Vi fäster stencilen med hjälp av maskeringstejp.

Problem nummer ett - stora delar av stencilen står inte bra, de faller av ytan.. Om grinden kunde läggas horisontellt skulle det inte vara något problem. Men de är vertikala. Det finns bara ett alternativ - ta en bit tejp och limma fast den del som faller ut, och måla sedan över fläckarna på deras plats. Men vi bestämde oss för att försöka klara oss utan det. Plastschablonen är visserligen tunn men ganska styv. Om du lutar den mot brädorna - håller den sig själv.

en del av stencilen släpar efter väggen
Mittpartiet faller ut...
schablonen hålls fast
... men håller sig kvar på egen hand

Vi stod inför det andra problemet - schablonen visade sig vara bredare än grinden. Hur fixerar man dess kant, till vad? Bara till luften. Lösning nummer ett är att skära av en bit plast så att stencilen är mindre än porten i höjdled. I det här fallet är en sådan lösning möjlig - eftersom det inte finns något mönster nära kanten. Men vad händer om det var några element nära kanten? Därför gör vi så här: vi limmar fast en bit tejp på insidan av stencilen, böjer den på grinden och limmar fast den med en andra bit tejp. Det håller ganska bra.

Vi limmar stencilen från insidan
Vi limmar stencilen från insidan

Stencilen har fästs på den högra halvan av porten. Det syns tydligt att i det nedre vänstra hörnet var alternativet att limma fast den inifrån det enda sättet att fästa den (ett annat alternativ är en limspray, men det hade vi inte) och det fungerade ganska bra. Och förresten är stencilen på den högra halvan av grinden vänd ut och in - det syns på klistermärket som är limmat på baksidan.

stencilen fästs på grinden
stencilen fästs på grinden

Huvudregeln för stencilering är att färgen på rullen (eller penseln eller svampen) ska vara så liten som möjligt. Först då spelar det ingen som helst roll om stencilen sitter fast på ytan eller hänger fritt, som i vårt fall. Om det är lite färg finns det inget att läcka under stencilen. Vi doppar rullen i färgen och vrider ut den på en engångstallrik.

Tryck på valsen på en papperstallrik.
Tryck på valsen på en papperstallrik.

Om färgen inte kan pressas ut ordentligt eller om det finns tvivel om det (i vilket fall som helst blir det inte värre), börjar vi måla med mycket lätt tryck. Det första lagret kommer i det här fallet att bli blekt, men det är inget att oroa sig för. Men om det skulle bli för mycket färg på rullen, så sprids den långsamt på ytan och resultatet blir utmärkt. Om det finns stora öppna områden i ritningen är det bättre att börja måla på sådana ställen.

Det första färgskiktet är mycket blekt
Det första färgskiktet är mycket blekt

För att uppnå en mer mättad färg eller en enhetlig färgning får du aldrig samla mer färg på en rulle eller pensel. Du kan måla över väl genom att gå igenom samma ställe flera gånger - det är det enda sättet att göra det. Som ett resultat blir färgen enhetlig och färgen kommer inte att hamna under schablonen.

Den andra passagen på samma ställe - färgen är jämn.
Den andra passagen på samma ställe - färgen är jämn.

Vi har nått fram till problemområdet - där en stor del av stencilen är fäst endast på en sida och på botten. Som ett resultat strävar den efter att falla vid första tillfället. För att förhindra detta kan du använda självhäftande spray (det skulle vara helt nödvändigt om du målar i taket), klistra fast den här delen med en liten bit maskeringstejp (då måste du rätta till det här stället efter att ha slutfört hela teckningen), eller göra som vi gjorde - bara rulla rullen här med mycket större försiktighet och alltid nerifrån och upp, som om du rullar den fallande delen på plats.

Vi målar rullgardinsdelen
Vi målar rullgardinsdelen

Färdigställande av bården. Den stencil som vi har valt är ett upprepat mönster som kan fortsätta i flera olika riktningar. Grinden som vi målar på är mycket bredare än schablonen och vi kommer att fortsätta det nedre ornamentet som en smal bård längs grindens botten. För att göra detta förskjuter vi stencilen ytterligare och kombinerar de redan ritade elementen i mönstret med exakt samma element i kanten av bården.

Anpassning av bårdmönster
Anpassning av bårdmönster

Så här ser den andra upprepningen av gränsen ut. Vi använder inte den övre delen av stencilen, utan målar bara på den nedre delen. Innan du hänger upp schablonen är det lämpligt att vänta 10-15 minuter tills färgen på den torkar (ja, eller tvätta bort färgen, men det är svårare och längre för en stor schablon) för att inte fläcka den målade ytan undertill.

Målat den andra upprepningen av bården
Målat den andra upprepningen av bården

Det saknades bokstavligen ett element i mönstret i slutet av grindbladet. Därför flyttar vi stencilen lite och fäster den inte ens med tejp - en person håller, den andra avslutar snabbt det saknade elementet.

Målning av den sista biten av bården
Målning av den sista biten av bården

På det andra bladet av porten har vi ett spegelmönster. När du beställer online består stencilen av båda halvorna. Men vi gjorde bara en till oss själva, så den andra delen måste ritas med stencilen vänd ut och in. Men vi målade med den här sidan av stencilen för ett par minuter sedan och färgen kan vara våt - du måste se till att färgen är tillräckligt torr för att inte fläcka grinden.

Kontrollera hur torr färgen är
Kontrollera hur torr färgen är

Där det fanns lite färg torkade den snabbt. Och där skiktet är tjockt - där förblir färgen flytande under lång tid och du kan rengöra sådana ställen med en servett. Alternativt, om stencilen är liten, kan denna färg tvättas bort med vatten. Men med en stor stencil är detta inte bekvämt att göra.

Torka bort färgen med en pappershandduk
Torka bort färgen med en pappershandduk

Vi hänger stencilen på det vänstra grindbladet och kombinerar den med den redan ritade halvan. Allt är likadant. Vi fixerar det på samma sätt. Men vi märker att situationen med den hängande delen av hästen har förvärrats - nu har den fått mycket färg på sig och har blivit tung. Nu hålls den här delen inte längre vertikalt av sig själv och hänger hopplöst. Något måste göras åt det.

En del av stencilen började hänga mycket.
En del av stencilen började hänga mycket.

Här är platsen med den hängande delen. Den kan fästas med tejp eller med självhäftande spray - men vi gör det enklare och håller bara fast den här delen med handen när valsen närmar sig den. Och den här metoden fungerar utmärkt.

Vi håller den hängande delen för hand
Vi håller den hängande delen för hand

På samma sätt som på den högra halvan ritar du en kant på detta grindblad längst ner. Matcha upprepningarna i bården med de yttre elementen i mönstret. Om du inte kan matcha exakt är det inget problem på stora bårder - huvudsaken är att du då inte ska måla över den del av schablonen som är placerad ovanpå det redan ritade ornamentet.

Draw a border at the bottom of the gate

Och här är resultatet. Man kan inte säga att det är efterlängtat, eftersom hela processen tog från halv sex på kvällen till kvart i sju - fyrtiofem minuter. Vi hade kunnat göra det ännu snabbare om vi inte hade behövt vänta på att färgen skulle torka innan vi vände på stencilen.

närbild av grindar
närbild av grindar

Och så här ser vår grind ut från andra sidan vägen, inklusive den nedre gränsen. Av bristerna är det kanske bara att gränsen inte är parallell med grindens nedre kant. Vi tänkte inte på detta i början, det hade varit bättre att rikta in stencilen inte vertikalt utan horisontellt. Men på det här stället går vägen i en sluttning, så gränsen blev perfekt i förhållande till horisonten.

Resultat på distans
Resultat på distans

Som vi upprepade gånger har påpekat är fördelen med en återanvändbar stencil också att den kan förvaras om ritningen försämras med tiden, brinner ut, blir smutsig, vandaliseras - du kan ta stencilen igen och förnya mönstret så att det blir som nytt igen. Detta är vad vi gör, utan att ens tvätta stencilen från färgen.

Vi tar tillbaka stencilen till röret
Vi tar tillbaka stencilen till röret

Det är allt! Om du har några frågor svarar vi gärna på dem.


© 2006-2024 Utformning: Natali M.
Kodning: Aleks K.; Innehåll: Konsta A.