SuomeksiPå svenska
🛒
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in

Att dekorera en möbel från Ikea med schabloner

Med hjälp av schabloner kan en billig möbel från Ikea bli unik och personlig!

Vi har tagit en vanlig barnbänk för från IKEA. För att mönstra den väljer vi en schablon i form av en bård. Vem sa att bårder bara passar bara till väggar? Färgen vi väljer är en vattenbaserad akrylfärg.

schablonmäling Steg 1. Vi behöver:
  • Spraylim och maskeringsstejp.
  • Schablonpenslar – vi behöver en fin och en medeltjock.
  • Schablon och tryckt förlaga.(Bifogas varje schablon).
  • Färger. Vi har valt tre huvudfärger – blå, hallonröd och gul. Vi kan blanda alla färgnyanser med hjälp av dem. Vi har dessutom svart och även vit, så att vi kan blanda till gråtoner. Tillsammans blir det 5 burkar. På förhand kan vi säga att färgförbrukningen är ganska liten för alla de tre bilderna vi ska göra.
schablon Steg 2. Vi sprayar det första schablonlagret med spraylim på baksidan. Sedan väntar vi ett par minuter och applicerar schablonen där vi vill ha den. Vi kan även fixera den med hjälp av maskeringstejp, det är en smaksak, men ibland fungerar limmet batter.
Grön är blandning av BLÅ och GUL Steg 3. Olika färgnyanser får vi genom att blanda de tre grundfärgerna. Grön är till exempel en blandning av BLÅ och GUL i olika proportioner. Som palett kan vi använda en engångstallrik.
Vi håller penseln vinkelrätt till ytan Steg 4. Vi börjar måla. Det är enkelt! Vi håller penseln vinkelrätt mot ytan, färgen lägger sig jämnt och bra.
I den första lager är flera färgar Steg 5. I det första lagret finns det flera färger. Vi målar dem en efter en, och använder två penslar så att vi kan byta mellan de olika färgerna. Den penseln som inte används kan stå i ett glas vatten för att inte torka. Men märk väl, att den ska vara så torr som möjligt när den används till schablonmålning.
Schablon är kortare än ryggstöd Steg 6. Schablonen täcker bara en del av ryggstödet. Därför flyttar vi den vidare, och mönsterpassar bildkanterna. Färgen torkar snabbt!
Den första steg är färdigt Steg 7. Det första steget är färdigt. Du kan se att det blev mycket fint. Efter detta förstår vi att vi kan det!
Den andra lager belägger vi ovanpå den första Steg 8. Det andra lagret lägger vi ovanpå det första ganska snabbt, bara efter ett par minuter. Bekymra dig inte över eventuellt spraylim på schablonen, det kommer inte att skada eller lämna några spår på det första färglagret.
Den andra lager tecknar vi på samma sätt som den första Steg 9. Det andra lagret målar vi på samma sätt som det första. Vi har gjort fel att välja den gula – den är ganska ljus. Vi lägger på schablonen igen och väljer lite mörkare färg.

Det har gått 20 minuter sedan vi började – och resultat är färdigt.
Ett tydligt och glatt mönster har förändrat bänken!

och resultat är färdig!

Man kan använda sin schablon många gånger.
Användningstiden är obegränsad. Därför kan vi använda vår erfarenhet många gånger på olika föremål.

Vi har även valt ett barnbord, som vi köpte på IKEA. Det här bordet var helt fyllt av kludd från blyerts-, och tuschpennor. Vi tog bort alla spår av detta genom att slipa ytan med liten sandpappersförsedd slipmaskin. Därpå målade vi med samma schablon som ovan. Alla steg i processen var desamma, med ett par mindre undantag

  • På bordet fanns det plats för hela motivet och dessutom band, under och över.
  • För den första, ligger hela bilden inklusive slamsa höger och ner
  • Vi använde triangelmarkeringar för att på ett enkelt och korrekt sätt anpassa det ena lagret till det andra. För att inte skada bordet vid markeringsplatsen klistrade vi papperstejp där och gjorde markeringen med blyertspenna på tejpen.
  • att kombinera lager användade vi triangelhack på på film

Efter 30 minuter var det andra möbelföremålet är färdigt. Slutligen strök vi bänken och bordet med en färglös akryllack. Den köpte vi i närmaste butik som ”vattenbaserad parkettlack”. Den luktar inte och är giftfri, samt torkar mycket snsbbt. Den var därför ett bra val till ovanstående arbeten.

andra möbelföremål är färdig
Du kan också prova! Det är mycket enkelt och det blir ett proffsigt resultat!


© 2006-2024 Utformning: Natali M.
Kodning: Aleks K.; Innehåll: Konsta A.