SuomeksiPå svenska
🛒
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in

Hur man gör skuggningar

För att göra din målning mera realistisk och för att ge djup till det du målar, kan du behöva göra färgblandningar och skuggningar från mörkare till ljusare färg.

Om du tittar på hemsidan och de schabloner som finns där, så är vissa redan målade med skuggningar. Det är dock datorn som målat dem och de är maskinellt perfekta. Handgjorda skuggor blir vackrare, mera levande och verkliga, såsom de faktiskt är i verkligheten.

Det finns två sätt att skapa färgskiftningar/skuggor från mörkt till ljust.

Stöppling.

Genom att knacka penseln rakt ned mot ytan i 90 grader
 • Sätt fast din schablon på ytan. Här är det bäst att välja spraylim före maskeringstejp eftersom schablonen kommer utsättas för kraftigt duttande och behöver vara väl förankrad.
 • Skaka din färgburk ordentligt så att det hamnar färg även på locket. Det kan du använda som en liten palett. Doppa penseln I färgen.
 • Gör flera cirkelrörelser på en pappershanduk. Genom att göra det sprider du färgen i penselns borst och färgöverflödet försvinner.
 • Innan du målar din schablon är det klokt att göra en test-stöppling på ett kladdpapper. Känn direkt på färgen med fingret, om den kladdar kan du behöva suga upp lite mer överflöd med pappershandduken. Det är förvånande hur lite färg man behöver och hur lätt överflödig färg kan sprida sig under schablonens kanter.
 • Genom att knacka penseln rakt ned mot ytan i 90 grader, så stöpplar du. Ju mer intensivt du stöpplar på samma ställe desto mörkare (tätare) blir färgen. Utifrån ditt valda motiv väljer du var skuggorna skall vara.

”Svepning” av färgskiktet.

Den här metoden att måla går ut på att virvla, cirkla eller svepa färgen in över schablonens fönster

Den här metoden att måla går ut på att virvla, cirkla eller svepa färgen in över schablonens fönster. Börja rörelsen redan utanför motivet och svep dig in över motivet.

Alla förberedande steg är desamma som inför stöpplingsmetoden.

TIPS: Det kan vara mycket snyggt att använda båda metoderna om du gör till exempel löv eller frukter. Måla frukterna med svepande rörelser och grönskan genom att stöppla, på det sättet får måleriet en levande och vacker textur.

Om du vill skapa skuggor i två, eller flera färgnyanser, är det klokt att alltid börja med den ljusaste och successivt fortsätta med de mörkare färgtonerna. Du behöver då bara vara riktigt varsam när du målar den mörkaste färgtonen, eftersom misstag med de ljusare färgtonerna kan maskeras av nästföljande färgton.

Börja med att måla schablonen från ytterkanterna och inåt med den ljusaste färgen
 • Börja med att måla schablonen från ytterkanterna och inåt med den ljusaste färgen. Runda former, som till exempel en frukt eller en ballong, kan med fördel målas med en ljusdager mot mitten av formen. Detta ger dimension och form till motivet och verkar som en ljusdager på frukt, glans på en ballong eller solljus på ett blad.
 • Börja med att måla schablonen från ytterkanterna och inåt med den ljusaste färgen
 • Nästa färg kan nu appliceras varsomhelst. Till exempel kan du täcka något av de gula bladen med grönt och lämna mitten av bladets form orörd.
 • Lägg slutligen på din mörkaste skugga
 • Lägg slutligen på din mörkaste skugga. Den kommer att förstärka de konturer som du vill betona. Håll gärna de mörkaste eller starkaste färgerna till ytterkanterna på motivet, så blir formerna tydliga. Om du försiktigt stöpplar kanterna så att bara några penselborst lämnar färg, kommer du att få en vacker kontur.
 • När du vill upprepa något av dina skuggade motiv, bry dig inte om att replikera det första - en liknande effekt i nästa motivsekvens kommer att ge ett vackrare resultat än en exakt återgivning av den första.


  © 2006-2024 Utformning: Natali M.
  Kodning: Aleks K.; Innehåll: Konsta A.