SuomeksiPå svenska
🛒
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in

Schabloner med eget motiv (design)

kan vi göra vilken schablon som helst till dig

Förutom våra standardschabloner från hemsidan (som är ca 3000 st) kan vi göra vilken schablon som helst till dig.

Du kanske behöver en schablon med din egen företagslogotyp och du kanske vill måla loggan på väggen till en mässa, ditt kontor eller liknande? Allt du behöver göra är då att skicka oss bilden som du önskar göra en schablon av.

Vi har tillverkat schabloner sedan 2006 och vi kan arbeta med alla typer av original, vi kan skapa en schablon från en teckning, foto, från scannat dokument eller från en logo på din hemsida. Föreberedelse-, och framtagningsprocess beror dock mycket på ursprungsfilen.

Enligt ovanstående, kan vi inte här säga hur mycket framtagningen kostar. Kostnaden för att ta fram en schablon kan bli flera tusen SEK (flera hundra EUR) om projektet är komplicerat och/eller om ursprungsfilen håller dålig kvalitet. I 80 % av fallen kostar framtagningen ca 400 SEK för loggor och 800 SEK för konstnärliga designer/motiv. Men återigen, detta varierar i olika projekt.

För att få ditt eget motiv förberett och skapat, behöver du bara skicka dina filer med detaljerade önskemål - såsom mått och tankar kring hur du vill använda schablonen, till följande e-post adress: inf@schablonhuset.se.

Fastän vi inte kan säga det exakta priset för framtagningen av din schablon utan att ha sett dina filer, kan vi säga när det är GRATIS. För att framtagningsprocessen skall vara gratis måste din fil vara skapad enligt följande:

 • Din fil behöver vara i CDR-format (CorelDraw) i version X3 eller under.( X2 men alltså inte X4).
  Jo, det finns många andra vektorformat som till exempel EPS, AI, DWG eller SVG. Om din fil är perfekt ur andra aspekter, kostar det bara lite att omvandla dessa filer till CDR (ca 100 SEK/10 EUR). För att bli helt gratis måste din fil vara i CDR, version X3 eller under. Detta beror på att vi, med CDR, endast öppnar din fil och skickar den till vår maskin utan att göra något mer. Om vi får annat filformat än CDR måste vi anpassa din fil, och det är det arbetet som kostar pengar.
 • Alla detaljer i din fil, i själva motivet, måste ha en hårfin ytterlinje (hairlines) och alla typsnitt behöver vara konverterade till ytterlinjer(outlines).
  Problemet är, att 100 % kvalitet bara garanteras med ovan beskrivna ytterlinjer. Saknas ytterlinjen kommer vissa detaljer i motivet att falla bort, icke stängda konturer ger mekaniska skador på schablonen i framställningsprocessen och när det gäller bokstäver/typsnitt kan designen av figuren bli helt förstörd.
  Det vanligaste problemet är att rita vektorbaserade bilder med AutoCAD (DWG, DXT): detta är ett arkitekt-program som, till exempel, skapar runda former med en serie, ibland tusentals, små raka streck i stället för en sluten, rund slinga. Detta betyder att kvaliteten blir grov och det tar lång tid (och kostar mycket pengar) att ta fram och bearbeta en sådan bild. Ibland får vi, i utgångsläget, ta emot sådana filer och trots att de är vektorfiler (som CDR) får vi rita om dessa motiv från början.
  En annan typ av ”felförberedd” fil är när rektangulära motiv, eller cirklar i efterfrågade mått är ritade utan ytterlinjer (hairlines), bara som en något förtjockad linje. Javisst, det är lätt! Men för vår maskin, som är ganska smart, är en linje en linje - som skall skäras. Tänk dig, om du önskar 100 rektanglar och gör dem med 100 förtjockade linjer, då får du bara 100 skurna linjer och inga rektanglar.
 • Det ska inte finnas finns inga fyllningar, övertoningar eller pixlar i din fil.
  Att skapa schabloner är inte en TRYCKprocess utan en SKÄRprocess. Det ska inte finnas några färger eller skuggningar alls i denna process.
  En annan sak är rastrering/pixelering: vi får ofta ta emot underlag i form av ett foto eller scannad teckning och då frågar vi kunden om de har en vektorfil. Då tar kunden och sparar sitt foto i Corel Draw och skickar tillbaka det med kommentaren ”det här är en CDR vektorfil, varför tar ni 1000 SEK för bara en sekunds arbete?”
  Det behöver nästan inte sägas, denna ”vektorfil” är bara en omdöpt pixelbaserad bild (raster). Det är som att skriva GULD på sandlådan och tro att man är rik.
 • Alla objekt innehåller minsta antal vertex (vändpunkter).
  Jämför med vad som är minimum: för att till exempel rita en kvadrat, då 4 är punkter tillräckliga.
  För en cirkel- är till och med 2 tillräckliga. Om det inte är 4, utan 8 vertex, fungerar det också. Men från tid till annan får vi ta emot vektorfiler med ytterlinjer (hairlines)utan färger och skuggningar men med tusentals överdrivna vertex (punkter). Detta är alltid ett resultat av automatisk spårning/scanningsprocess – när du scannar en teckning, trycker på en knapp och det blir färdigt på ett ögonblick, verkar det så enkelt! Men schablonen som görs utifrån det originalet blir hemsk och mycket ömtålig. Och produktionskostnaden ökar dramatiskt.
 • Det behöver vara en ram, ytterkant, runt ditt motiv.
  Denna ram betyder (hela) schablonens ytterkanter. Du behöver kanter för att fixera schablonen mot ytan som du skall måla och för att täcka omkringvarande yta medan du målar.
  Vi rekommenderar en kant på 25mm (avståndet från den mest utstickade delen av motivet till schablonens ytterkant) men du kan välja ett eget mått. Notera att vår standard är 25mm, om du önskar mer (låt oss säga 100mm) kommer detta att inkluderas i schablonens pris.
 • Fundera på minimi måtten.
  Våra maskiner tillåter oss att skapa schabloner med 10 microns exakthet. Men glöm inte du skall måla dem! Därför rekommenderar vi inte att man gör de minsta hålen mindre än 1mm. Trots att vår schablonfilm är stark, rekommenderar vi inte heller några detaljer som är mindre än 1mm, då kommer din schablon inte att hålla så länge och det blir svårt att måla.
 • Ditt motiv bör inte innehålla isolerade områden.
  Vad betyder det? Jo, om din logga är ett O, behöver du skapa broar som håller bokstavens inre del på plats. Om vi skär bokstaven som den är kommer den inre ovalen att falla bort och resultatet blir en stor prick istället för en fin ”donut”.
  Återigen, detta betyder att du behöver skapa tillräckligt många sådana broar som håller fast motivets inre delar. Om du gör för få, blir din schablon instabil med kort livslängd.
 • Vi bär ansvar endast för våra egna motiv och eget arbete.
  Om din schablon, efter framställning, blir oanvändbar, gör vi om motivet eller schablonen utan kostnad om felet ligger hos oss eller i vårt arbete.
  Om vi inte gjort någon framtagning och inte heller låtit er betala för det, betyder det att ansvaret för bortfallna delar, fel storlekar eller för tunna broar bara är ert.
  Naturligtvis, försöker vi göra (gratis) en ”enkel felsökning” i projektet innan vi börjar produktionen. Vi vidtalar er alltid angående misstag/svaga länkar som vi eventuellt hittar i ert underlag, men eftersom detta inte är en egen framtagning kan vi inte garantera resultatet.

Glöm inte: Du betalar förberedelse-, och framtagningskostnad en gång, även om du behöver 100 schabloner.
Om du inte ändrar motivet kan du be oss producera schablonen igen i framtiden, utan framtagningskostnad, även om du vill ändra måtten (proportionellt och utan att krympa motivet alltför mycket).

Detta var allt om hur arga och giriga vi är här :-)
Om du inte är avskräckt, är du välkommen att bli en av våra kära kunder! Glöm inte att alla schabloner vi gör är återanvändningsbara. Om du målar och rengör dem med försiktighet kan du återupprepa din målning många, många tiotals och hundratals gånger, beroende på ditt motiv.

Det här är en virtuell artikel, vilket innebär att en anpassad design har beställts (logotyp, konstdesign...


© 2006-2024 Utformning: Natali M.
Kodning: Aleks K.; Innehåll: Konsta A.